Tájékoztató - Hernád Völgye és Térsége (x)

2015. október 02., péntek 08:48
Szeptember 29-én ünnepélyes projektátadó keretében lezárásra került a Hernád Völgye Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer fejlesztése c. projekt (KEOP-1.1.1-2F/09-11-2013-0002 konstrukció)kapcsán a Hernád Völgye és Térsége Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás 982,86 millió Ft vissza nem térintendő támogatásban részesült.

A projekt teljes összköltsége 1.050.000.000 Ft volt.
A pályázat alapvető célja a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének drasztikus csökkentése, valamint a hulladékok minél nagyobb arányú hasznosítása az új hulladékgazdálkodási rendszerben.

A fejlesztés eredményeképpen megvalósult a szelektív gyűjtési rendszer kiépítése a Társulás településein, az ehhez szükséges eszközök, célgépek beszerzésével:
- 15 db gyűjtősziget (4 frakciós), 60 db kiskonténer,
- 2 db szelektív-konténer szállító jármű
- 3 db szelektív gyűjtő jármű
- 20 db 5 m3-es szelektív nagy konténer
- 1 db sekélyaknás hídmérleg
- 1 db fix platós jármű
- 2 db pótkocsis görgős konténer-szállító jármű
- 12 db 3 m3-es görgős konténer az előkezelt hulladék továbbszállításához
- 4 db görgős konténer a lomtalanításhoz
 Encs ipari park területén átadták a Hulladékudvart kiszolgáló infrastruktúrával, mely magába foglalja az átrakó állomást, a gépszínt és a központi épületet, amelyhez beszerzésre került 1 db ásó- rakodógép, 1 db bálázó, 1 db átrakó gépészet.
 A hulladék keletkezésének megelőzése érdekében
- házi komposztálók (2000 db, 1 m3-es) kerültek kihelyezése a lakossághoz,
- az érintett települések polgármesterei, a lakosság és az iskolák szemléletformáló rendezvényeken, előadásokon és versenyeken vehettek részt,
- plakátok és szóróanyagok készültek a lakosság számára, melyek a környezettudatos szemlétet kialakítására ösztönöznek

A szemléletformálás célja volt, hogy a lakosság megtanuljon – minél kevesebb hulladékot termelni, azaz megelőzze a hulladék keletkezését; a termelődött háztartási hulladékot szelektíven gyűjteni; a szelektíven gyűjtött hulladékból készített eszközöket, anyagokat használni,minél kevesebb vegyszerrel terhelni a környezetet.

A szemléletformálás célcsoportja:
Az érintett települések állandó lakossága.
A szemléletformáláshoz létre hoztuk kukamanót, mint a projekt kabalafiguráját, aki a gyerek számára teszi érdekessé, szerethetővé a szelektív gyűjtést, illetve a szlogenje, ami a felnőttek és gyermekek számára is közérthető és egyértelmű üzenet:
Védjük, óvjuk, válogassunk!